Otoklav cihazlarında sterilizasyon için sıcaklık, nem süresi ve basınç sterilizasyon işlemlerini etkilemektedir. 121 derece için 1 atmosfer basınç altında ön vakumlu otoklav cihazında 10 ila 20 dakika arasında, ön vakumsuz otoklav cihazında 20 ila 45 dakika arasında ya da 134 derece için 2 atmosfer basınçlı ön vakumlu otoklav cihazında 4 ila 5 dakika arasında sterilizasyon yapılması mümkün olacaktır.
Otoklav cihazında sterilizasyon genel olarak 121 derecede yapılmaktadır. Bu sıcaklık derecesine ulaşmış olan otoklav cihazında otoklavlama süresi sterilize edilecek olan malzemenin hacmine ve otoklavın doldurulma şekline göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Sterilize edilecek maddenin üzerinde ya da içerisinde yer alan mikroorganizmaların arındırılması işlemi için kullanılan cihazlara otoklav cihazları denilmektedir. Sterilizasyon işlemi yapıldıktan sonra virüs, bakteri, mantar ve buna benzer tüm mikroorganizmalar malzemelerin üzerinden tamamen yok edilmektedir. Bu sterilizasyon işlemleri yapılırken çeşitli maddeler ve aletler kullanılabilir. Sterilizasyon işleminde kullanılacak olan en etkili aletlerden biri otoklav cihazlarıdır. Bu nedenle otoklav cihazları hastane gibi ortamlarda kullanılabilmektedir.
Otoklav cihazının ilk çıkan modelleri düdüklü tencere formunda modellerdir. 1681 yıllında Denis Papin tarafından yapılan buhar makinelerinden ilham alınarak sonra Mikrobiyoloji alanında Charles Chamberland tarafından icat edilen otoklav cihazı ile bu cihazların gelişimine devam etmektedir.
Otoklav cihazlarının düzgün bir şekilde çalışabilmesi için bazı gerekli olan bölümleri vardır. Peki bu bölümler nelerdir? Merak ediyor olabilirsiniz. Otoklav cihazları 7 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Otoklav cihazlarının temel bölümleri yukarıda belirttiğimiz şekilde karşımıza çıkmaktadır. Otoklav cihazlarının hemen hemen hepsinde bu saydığımız bölümler yer almaktadır. Otoklav cihazlarının bu bölümleri sayesinde malzemelerin sterilizasyon işlemleri çok daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Sterilizasyon işlemleri için genellikle bu cihazlar hastane gibi ortamlarda kullanılmaktadır. Ancak yalnızca bu şekilde sınırlamak doğru olmayacaktır. Otoklav cihazlarının bir çok alanda kullanıldığına şahit olabilirsiniz.