Serhat, 1444. Sk. No:24, 06378 İvedik Osb/Yenimahalle/Ankara
Dil Seçimi: tr-flag en-flag
Sosyal Medyada Biz:
  • Serhat, 1444. Sk. No:24, 06378
    İvedik Osb/Yenimahalle/Ankara
  • 9:00 - 18:00
    Pazar Kapalıyız

Otoklav Basıncı Kaç Olmalı

Otoklav Basıncı Kaç Olmalı

Otoklav Basıncı Kaç Olmalı

Otoklav basıncı kaç olmalı basınçlı buhar sterilizasyonunda sterilizasyonu sağlamaya yeterli olan sıcaklık, uygulama süreleri ve basınç 121 derece için 1 atmosfer ve 15 dakika 134 için ise 2 atmosfer ve üç dakikadır. Bu yöntem ile ısıya dayanıklı tıbbi araçlar yanında sıvılar da steril edilmektedir. Temel ilke steril edilecek malzemenin her noktasının da belli bir ısıya sahip olan doymuş su buharı ile beraber yeterli süre temas etmesini sağlamak. Otoklav ile güvenli bir sterilizasyon için üretici firmaların önerilerine tam anlamıyla uymak şarttır.

Otoklavlarda basınç ve sıcaklık ilişkisi vardır. Sıcaklık durumuna göre basınç durumu farklılaşır. Belirli ısı ve basınç derecelerine ayarlanabilen basınca dayanıklı olan bu kazanlar, derinliğine göre farklı basınca ihtiyaç duyar. Aynı şekilde otoklav sterilizasyon süresi de yine farklı olabilmektedir.

Otoklav Çalışma Prensibi

Otoklav çalışma prensibi ile otoklavın çalışması, basınçlı buharın mikropları öldürmesiyle gerçekleştirilmektedir. Otoklav içinde yeterli su olması önemlidir. Kazan taşı oluşturması için saf su veya deiyonize su konulmalıdır ve kapak sıkıca kapatıldıktan sonrasında hava boşaltma musluğu açılır. Aynı zamanda otoklav ısıtıcısı çalıştırılır. Termostatlı otoklavlarda termostat istenilen dereceye ayarlanabilir. Ön vakumlu otoklavlardan otoklav içindeki hava ön vakumla boşaltılır ve sonradan ortama doymuş buhar verilmektedir.

Otoklav ile steril süreçte 121 derecede 1kg/cm2 manometre basıncında 15-20 dakika, 115 derecede 0.5 kg/cm2 manometre basıncında 30 dakika, flaş otoklavlar içinde 134 derecede 2 kg/cm2 manometre basıncında üç ila dört dakikalık süre yeterli olur.

Otoklav Kapağı Kaç Derecede Açılmaktadır?

Otoklavlar sterilizasyonun basınç altında doymuş su buharı ile gerçekleştirdiği cihazlardır. Otoklav sterilizasyonlarında en temel ilke ise steril etmeyi planlayan malzemenin her bir noktasının belli bir ısıya sahip doymuş su buharı ile yeterli süre temas etmesini sağlamaktır. Otoklavlar konusunda merak edilen bir diğer konu ise otoklav kapağı kaç derecede açılır sorusudur. Otoklav ile sterilizasyon süreci tamamlandıktan sonra su vanası açılır ve içinde biriken buharın hızlı şekilde soğuması sağlanmaktadır. Otoklav cihazı içinde basınç düşmeden açılmaz. Bu nedenle içindeki basıncın düşmesini beklemek gerekiyor.

Otoklav Kullanılırken Dikkat Edilecekler

Otoklav kullanılırken otoklav sterilizasyon sıcaklığı ve süresi oldukça önemli bir konudur. Otoklavda sterilizasyon cihazlarının çalışma prensibi oldukça kolaydır. Bu cihazlar 100 derece üzerindeki sıcaklıklarda çalışır ve buradaki amaç suyun kaynama noktasını yükseltmektir. Oluşan yüksek buhar ile mikrop ve bakteri malzemelerin üzerinden tamamen yok edilir. Pratik kullanımı olan otoklav cihazları birçok sektörde yaygın şekilde kullanılır. Gıda, taze ürün ve tıp teknolojisinde etkin bir sterilizasyon için kullanılan bu cihazların kullanımı, kullanım süresi gibi birçok detay basittir. Kullanım kılavuzuna göre kullanıldığı zaman doğru şekilde sterilizasyon işlemi yapılmaktadır. Yüksek basınç ve sıcaklık sistemleriyle üst düzey bir performans sağladığı için oldukça sık kullanılmaktadır.

Medico Teknik

Benzer Paylaşımlar

Otoklav Kontrolleri Nedir
Otoklav kontrolleri nedir genel olarak özetlersek bu kontroller, otoklavların yerleşimi, muhafaza ve yalıtım durumunu, basınç ve vakum kaynağı, kaynak dikişlerin uygunluğu, deformasyon ve korozyon durumu, hücre ve ceket durumu kontrol edilmektedir.
Otoklav Özellikleri Nedir
Otoklav cihazlarının özellikleri nelerdir sorusuna ve kullanım alanları hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz. Otoklav cihazlarının çeşitli maddeleri yüksek sıcaklıklarda ve basınç altında nasıl bir tepki vereceklerini incelemek amacıyla kullanabilir
Otoklav Hangi Alanlarda Kullanılır
Otoklav hangi alanlarda kullanılır bakarsak, yüksek basınç ve sıcaklıkla sterilize olması gereken ekipmanlar için kullanılır. Sterilizasyon ise bir maddenin üzerinde veya içerisinde yer alan tüm mikroorganizmalardan arındırma işlemidir.
image ×
Medico Teknik
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?
1