Serhat, 1444. Sk. No:24, 06378 İvedik Osb/Yenimahalle/Ankara
Dil Seçimi: tr-flag en-flag
Sosyal Medyada Biz:
  • Serhat, 1444. Sk. No:24, 06378
    İvedik Osb/Yenimahalle/Ankara
  • 9:00 - 18:00
    Pazar Kapalıyız

Otoklav Özellikleri Nedir

Otoklav Özellikleri Nedir

Otoklav Özellikleri Nedir

Otoklav cihazlarının özellikleri nelerdir sorusuna ve kullanım alanları hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz. Otoklav cihazlarının çeşitli maddeleri yüksek sıcaklıklarda ve basınç altında nasıl bir tepki vereceklerini incelemek amacıyla kullanabilirsiniz. Basınçlı buhar ve yüksek  sıcaklık yardımıyla malzemelerin sterilizasyonlarını üst düzey performansları ile otoklav cihazlarında yapmanız mümkün olacaktır. Son derece dayanıklı bir yapıya sahip olan otoklav cihazlarını hemen her alanda kullanıldığını görmek mümkündür.

Otoklav cihazlarında amaç buharla doymuş bir ortamda 100 derece üzerinde ısı ile sterilizasyon yapmaktadır. Otoklav kazan ve ucunda bulunan kapak ile ortaya çıkmaktadır. Otoklav cihazının içerisindeki malzemelerden buhar çıkmaya başlar ve kapak sıkı bir şekilde kapatılmaktadır. Buhar otoklavın musluğu ile dışarıya atılmaktadır. Yüksek derece sterilizasyon gücüne sahip olan bu cihazlar doymuş bir ortamda işlevsellik görülmektedir.

Otoklav cihazlarında sterilizasyon yüksek basınçlı buhar ile birlikte gerçekleştirilir. Genel olarak laboratuvar ve hastane gibi alanlarda kullanılan bir cihaz olan otoklav cihazlarının temel olarak bir çalışma prensibi vardır. Peki otoklav cihazlarının çalışma prensibi nedir?

Otoklav Cihazlarının Çalışma Prensibi Nedir?

Otoklav cihazlarında kazanın içerisinde hava boşaltıldıktan sonra buhar basıncının yükseltilmektedir. En yüksek sıcaklık seviyesine çıkarılmaktadır. Su buharı içerisinde yer alan hava vakumlanmaktadır. Bunun nedeni ise eşit ısı dağıtımının gerçekleştirilmesi içindir.

Basınçlı buhar ile sterilizasyon amacıyla kullanılan otoklav cihazı aslında buharla doymuş bir ortamda 100 oC’den daha yüksek ısı kullanarak sterilizasyon işlemlerini yapmaktadır. 121 oC’de 1.5 atmosfer basınç altında 15-20 dakika süre içeriside hastalık oluşmasına neden olabilecek tüm mikroorganizmaların ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Mikroorganizmalar yüksek basınç sebebiyle ölmemektedir. Mikroorganizmaların daha çok yüksek ısı nedeniyle protein denatürasyonu oluşması sebebiyle öldükleri gözlemlenmektedir.

Tüm otoklav cihazlarında hemen hemen aynı bölümlerin yer aldığını görmek mümkün olacaktır. Bu bölümleri şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır. Bu bölümler; kazan, kapak, termostat, hava boşaltma musluğu, basınç ayarı subabı, manometre ve termometre olmak üzere yedi bölümdür. Otoklav cihazları bu bölümleri sayesinde sterilizasyon işlemlerini kolaylıkla hemen her alanda yapabilmektedir.

Medico Teknik

Benzer Paylaşımlar

Sterilizasyon Cihazları
Medico Teknik aracılığıyla sterilizasyon cihazları satın alarak mikrop ve bakterilerin öldürülmesini sağlayabilirsiniz.
Kaç Çeşit Otoklav Vardır
Kaç çeşit otoklav vardır bakarsak otoklav sınıfı içerisinde B, S ve N sınıfları yer alıyor. En kapsamlı otoklavlar B sınıfı olanlarıdır. B sınıfı olan otoklavlarda vakum pompaları vardır.
Otoklav
Otoklav ekipmanı, tıbbi ve laboratuvar teknolojisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca otoklavlar ilaç ve sanitasyon sektörleri gibi sektörlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Peki otoklav ne işe yarar ve özellikleri nelerdir?
image ×
Medico Teknik
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?
1