Serhat, 1444. Sk. No:24, 06378 İvedik Osb/Yenimahalle/Ankara
Dil Seçimi: tr-flag en-flag
Sosyal Medyada Biz:
  • Serhat, 1444. Sk. No:24, 06378
    İvedik Osb/Yenimahalle/Ankara
  • 9:00 - 18:00
    Pazar Kapalıyız

Otoklav Cihazı Nedir

Otoklav Cihazı Nedir

Otoklav Cihazı Nedir

Bir maddenin üzerinde ya da içerisinde yer alan mikroorganizmaların arındırılması işleminde kullanılan cihaz otoklav cihazıdır. Sterilizasyon işlemi yapıldıktan sonra virüs, bakteri, mantar ve buna benzer tüm mikroorganizmalar yok edilmektedir. Bu işlem yapılırken çeşitli maddeler ve aletler kullanılabilmektedir. Sterilizasyon işleminde kullanılacak olan en etkili aletlerden biri otoklav cihazlarıdır.

Otoklav Cihazı Ne İşe Yarar?

Otoklav cihazının ilk modelleri düdüklü tencere benzeri bir şekle sahiptir. 1681 yıllında Denis Papin tarafından yapılan buhar makinelerinden sonra Mikrobiyoloji alanında Charles Chamberland tarafından icat edilen otoklav cihazı ile devam etmektedir.

Otoklav cihazları 7 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Kazan bölümü
  2. Kapak bölümü
  3. Termostat
  4. Hava boşaltma musluğu
  5. Basınç ayarı subabı
  6. Manometre
  7. Termometre

Olarak karşımıza çıkmaktadır. Otoklav cihazlarının hemen hemen hepsinde bu saydığımız bölümler yer almaktadır. Temel olarak otoklav cihazının nasıl çalıştığını merak ediyor olabilirsiniz. Peki otoklav cihazı nasıl çalışır?

Otoklav Cihazı Nasıl Çalışır?

Basınçlı buhar ile sterilizasyon amacıyla kullanılan otoklav cihazı aslında buharla doymuş bir ortamda 100 oC’den daha yüksek ısı kullanarak sterilizasyon yapmaktadır. 121 oC’de 1.5 atmosfer basınç altında 15 ila 20 dakika içerisinde hastalık oluşmasına neden olabilecek tüm mikroorganizmaların ölmesine neden olabilir. Mikroorganizmalar yüksek basınç sebebiyle değil yüksek ısı nedeniyle protein denatürasyonu sebebiyle ölmektedirler.

Tüm otoklav cihazlarında hemen hemen aynı bölümler mevcuttur. Bu bölümler kazan, kapak, termostat, hava boşaltma musluğu, basınç ayarı subabı, manometre ve termometre’dir.

Otoklav Cihazına Malzeme Yerleştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sterilize edilecek olan maddelerin otoklav cihazına yerleştirilirken bazı noktalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar;

  1. Kontamine malzemelerin ağzı açık kaplarda otoklav cihazına yerleştirilmesi gerekir. Ve bu malzemelerin ayrı ayrı sterilizasyonu yapılmalıdır. (Kontamine malzemeler; bakteri, mantar ekimi yapılmış petriler, cam şişe, tüp vs.)
  2. Vidalı tüplerin kapakları sıkı bir şekilde kapatılmamalıdır. Gevşek olacak şekilde bırakılmalıdır.
  3. Sterilize edilecek sıvılar konuldukları cam erlen, beher, şişe vs içerisine tamamen dolacak şekilde doldurulmamalıdır. Mutlaka boşluk bırakılması gerekmektedir.

Medico Teknik

Benzer Paylaşımlar

Otoklav kapağı ne zaman açılır
Otoklav kapağı ne zaman açılır basınç ölçer göstergesine bağlıdır. Bu gösterge 1,5 – 2.0 Atm arasına geldiği zaman buhar vanasının açılarak buharın otoklav içine girmesi sağlanmaktadır.
Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu
Sterilizasyon, enfekte atıkların (tıbbi atık) belirli bir süre boyunca yüksek basınçlı, yüksek sıcaklıktaki buhara maruz bırakılarak zararsız hale getirilmesi işlemidir. Diğer bir deyişle mikroorganizmaların nem, ısı ve basınçla etkisiz hale getirilm
Otoklav Kontrolleri Nedir
Otoklav kontrolleri nedir genel olarak özetlersek bu kontroller, otoklavların yerleşimi, muhafaza ve yalıtım durumunu, basınç ve vakum kaynağı, kaynak dikişlerin uygunluğu, deformasyon ve korozyon durumu, hücre ve ceket durumu kontrol edilmektedir.
image ×
Medico Teknik
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?
1