Otoklav kontrolleri nedir genel olarak özetlersek bu kontroller, otoklavların yerleşimi, muhafaza ve yalıtım durumunu, basınç ve vakum kaynağı, kaynak dikişlerin uygunluğu, deformasyon ve korozyon durumu, hücre ve ceket durumu kontrol edilmektedir. Steril için olmazsa olmaz bir medikal alet olan otoklavlar, medikal bir alettir. Başta hastaneler, laboratuvar, ameliyat aletlerinin çeşitli maddelerin, pansuman takımlarının, sanayi ve özellikle gıda tekstilinde sterilizasyon amacıyla kullanılan cihazdır.
Otoklav periyodik muayenesinde esas olarak yapılması gereken bazı süreçler vardır. Böylece otoklavların daha sağlıklı kullanımı mümkün olur. Otoklav periyodik muayenesinde esas olarak yapılması gereken hidrostatik basınçlandırma testidir ve bu testler standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 kat ile 1 seneyi aşmayan sürede yapılması gerektiği, fakat iş ekipmanlarının özelliği, işletmeden kaynaklı zorunlu şartlar gereğince hidrostatik test yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri uygulanmaktadır.
Düzenlenecek olan otoklav periyodik kontrol raporları ile otoklav muayenesi, gözle kontrol, ultrasonik yöntemle kalınlık ölçe, radyografik, manyetik parçacık ile muayene, sıvı emdirme ile muayene, muayene girdap akımları yöntemleri ile periyodik muayene yapılmaktadır. Bunun dışında ekipmanda herhangi bir deformasyon, güvenlik ekipmanlarının uygunluğu, korozyon, bağlantı elemanları ve hidrostatik testi standartlarda belirtilen kritere göre periyodik muayenesi yapılmaktadır.
Otoklav periyodik muayenesi, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmenliği, Basınçlı Ekipmanlar Yönetmenliği standartlarının da belirtilen kriterlere göre periyodik muayenesi yapılmalıdır. Basınçlı ekipmanlar arasında bulunan otoklavlar senede 1 defa veya daha fazla otoklavın periyodik kontrollerinin yapılması yasal bir zorunluluktur. Tüm bu hususlar imalatçı tarafından belirlenmemişse eğer iş ekipmanlarının periyodik muayene kontrolü bulunduğu işyerindeki ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi bazı faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk analizi ve değerlendirilme sonuçlarına göre belirlenecek aralıklarda yapılmalıdır.
Otoklav kontrol ve muayene işlemleri, çağımızda güvenlik ve buna bağlı şekilde kontrol ve bakım işleri hem çalışan hem vatandaş hem de işletme sağlığı adına en önemli konulardan birisidir. Bu sebeple elektrik tesisat hükümlerine göre elektrikli eşyalarda bakım ve muayene şarttır. Bu konuyla yakın şekilde ilgili olarak tüm işletme ve işyerleri gibi mekanlar için mevcut olan basınçlı kapların ve ekipmanların, düzenli aralıklar ile kontrolü ve ardından muayenesi, çalışan ve işletme sağlığı bakımından önemli konular arasında yer alıyor.
Verilen kontrol hizmetleri kapsamında, buhar jeneratörlerinde, emniyet ventilleri için, boyler, genleşme tankı ve hidrofor tankı, basınç altında çalışan gaz ve sıvı tankları, hava tankları, kompresör, katı, sıvı ve gaz yakıtlı kazanlarda periyodik kontroller sürdürülmektedir. Mevcut mevzuatlara göre elektrik test ve kontrolleri belirli süreler aralıklarla yapılır ve ilk önce testleri yapılacak mevcut sorunlar giderilmelidir.