Serhat, 1444. Sk. No:24, 06378 İvedik Osb/Yenimahalle/Ankara
Dil Seçimi: tr-flag en-flag
Sosyal Medyada Biz:
  • Serhat, 1444. Sk. No:24, 06378
    İvedik Osb/Yenimahalle/Ankara
  • 9:00 - 18:00
    Pazar Kapalıyız

Otoklav Nedir Tıp

Otoklav Nedir Tıp

Otoklav Nedir Tıp

Otoklav yüksek basınca dayanıklı olan çift çeperli ve metalden üretilen bir sterilizasyon cihazıdır. Otoklav cihazlar kare ya da dikdörtgen gibi formlarda olabilir. Otoklav cihazlarının içerisinde aşağıda belirtilen unsurlar vardır. Bunlar;

  • Kazan içerisine su koymaya yarayan musluk,
  • Hava ve buhar çıkışını sağlayan musluk,
  • Manometre,
  • Emniyet subabı,
  • Buharın dışarı çıkabilmesini sağlayan musluk,

Otoklav cihazları elektrik enerjisini kullanarak çalışmaktadır. İstenen buhar kazan içerisinde üretilmektedir. Hava, açık vana yoluyla kazan doymuş buhar ile dolana kadar geçmektedir.

Otoklav Cihazının Çeşitleri Nelerdir?

Otoklav cihazlarının içine konulan malzemelere göre büyük ya da küçük otoklav cihazı olarak tanımlanabilmektedirler.

  1. Küçük Otoklav Cihazları: 30x30x60 cm ebatlarında olan bir kutunun içine sığamayacağı ve 60 litrenin altında olan otoklav cihazlarıdır. Bu cihazlar üç farklı döngüde çalışabilirler.
  • N Tipi Sterilizasyon Döngüsü ( Non-Wraooed) – Yer çekimi prensibi ile çalışmaktadırlar. Yalnızca paketsiz ve lümensiz malzemelerin sterilizasyon işlemleri için kullanılmaktadırlar. Rutin sterilizasyon programı olarak tercih edilmeleri pek doğru olmayacaktır.
  • S Tipi Sterilizasyon Döngüsü ( Specified) – Ön vakum gücü ile çalışmaktadır. Genel olarak diş hekimliği için kullanılan sterilizasyon cihazlarıdır.
  • B Tipi Sterilizasyon Döngüsü (Big) – Fraksiyone ön vakum gücü ile çalışmaktadır. Paketli veya paketsiz, lümenli veya lümensiz her türden tıbbi cihazın sterilizasyonu için kullanılmaktadır.
  1. Büyük Otoklav Cihazları: Büyük otoklav cihazları 30x30x60 cm büyüklüğündeki bir kutunun içine girebileceği büyüklükte bir kazana sahiptir. Bu otoklav cihazlarının çalışma prensiplerine göre gravite, ön vakumlu ya da fraksiyone ön vakumlu buhar otoklavları olarak üçe ayrılmaktadır. En yaygın olan otoklav cihazları ise gravite ve ön vakumlu otoklavlardır.

Otoklavlar Nasıl Çalıştırılır?

Paketlenmiş olan araçların uygun bir şekilde otoklava yüklenmesi yapılır ve sterilizasyon işlemleri gerçekleştirilmektedir. Otoklav çalışma prensibi şu şekilde sıralanabilir;

  1. Otoklav cihazının çizelge kaydedici, basınç, nem kontrolü ve bunlara benzer göstergelerinin fiziki kontrolü yapılmaktadır.
  2. Gerekli olan tüm kontrol testleri tekniğine uygun bir şekilde yapılarak cihaz haznesine yerleştirilmektedir.
  3. Cihazın kapağı kapatılır.
  4. Cihazın işlem programı için girişi yapılmaktadır.
  5. Cihaz çalışırken takibi yapılır.
  6. İşlem sonrasında otoklav steril alana açılır.

Medico Teknik

Benzer Paylaşımlar

Otoklav Cihazı Nedir
Bir maddenin üzerinde ya da içerisinde yer alan mikroorganizmaların arındırılması işleminde kullanılan cihaz otoklav cihazıdır. Sterilizasyon işlemi yapıldıktan sonra virüs, bakteri, mantar ve buna benzer tüm mikroorganizmalar yok edilmektedir.
Otoklav Kontrolleri Nedir
Otoklav kontrolleri nedir genel olarak özetlersek bu kontroller, otoklavların yerleşimi, muhafaza ve yalıtım durumunu, basınç ve vakum kaynağı, kaynak dikişlerin uygunluğu, deformasyon ve korozyon durumu, hücre ve ceket durumu kontrol edilmektedir.
Otoklav Hangi Alanlarda Kullanılır
Otoklav hangi alanlarda kullanılır bakarsak, yüksek basınç ve sıcaklıkla sterilize olması gereken ekipmanlar için kullanılır. Sterilizasyon ise bir maddenin üzerinde veya içerisinde yer alan tüm mikroorganizmalardan arındırma işlemidir.
image ×
Medico Teknik
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?
1