Otoklavın süresi ne kadar genel olarak bakarsak, çalışma süresi sterilizasyonlarda çeşitli faktörlere göre değişmektedir. Sterilizasyonda nem uygulama, sıcaklık, basınç gibi durumlar bu süreci etkiler. Örnek olarak 121 derecelik bir sterilizasyon işlemi için 1 atmosfer basınç altında 10 ila 20 dakika sürer. 134 derece için ise 2 atmosfer basınçta ön vakumlu olarak 4 ila 5 dakika sterilizasyon için yeterli bir süreçtir. Otoklav cihazları sterilizasyon ve dezenfeksiyon için fiziksel bir yöntem sağlamaktadır.
Otoklav cihazı buhar, zaman ve basıncın bir kombinasyonu ile çalışırlar. Aynı zamanda otoklavlar mikroorganizmaları ve sporları da öldürmek için yüksek sıcaklık ile basınçla çalışır. Genellikle bazı biyolojik atıkları dekontamine edebilmek, aletleri ve laboratuvar gereçlerini sterilize edebilmek için kullanılır. Virüs, bakteri ve diğer biyolojik materyalleri içeren yasal düzenlemelere tabi tutulan tıbbi atıkların imhası öncesinde otoklavlanır ve inaktive edilmesi önerilmektedir.
Otoklav sterilizasyon süresi boyunca olumlu bir etki sağlamak için otoklavın en az 15 psi basıncın altında doymuş buhar kullanılarak en az 30 dakika boyunca 121 derece sıcaklığa ulaşabilmesi ve bu sıcaklığı da koruması gerekmektedir. Yükün hacmi ve yapısına bağlı olarak artış gösteren çevrim süresi de gerekli olabilir. Bu nedenle otoklavın tam olarak süresini hesaplamak mümkün değildir.
Sterilizasyon ilkeleri ve yöntemleri son 150 senedir büyük ölçüde değişmeden kalan bir durumdur. 1879 senesinden beri otoklav teknolojisindeki büyük gelişmelerin birçoğu, sterilizasyon sürecindeki farklılıklardan ziyade, sterilizasyon sürecini izlemek, güvenliği ve sterilizasyon döngüsünü oluşturma etrafında dönmektedir.
Birçok birey, steril ürünlerin mikroorganizma içermediğini düşünür ve gıda üretimi, tıbbi, araştırma ve diğer ortamlarda kullanımının güvenli olduğunu düşünmektedir. Sterilizasyon etkinliğinde mikroorganizmaların olabildiğince minimum seviyede olması gerekir ve bu ortamlarda oldukça önemlidir. Bu noktada otoklavda sterilizasyon nasıl yapılır özetlersek ister küçük ister oda büyüklüğünde bir ünite olsun fark etmeden düdüklü tencere benzeri çalışarak, eşyalara zarar vermeden sterilizasyonu sağlar. Otoklavda sterilizasyon işlemi şu şekilde yapılır:
Genel olarak sterilizasyon konusunda profesyonel bir çalışma prensibine sahip olan otoklavlar yani ‘’kendinden kilitli cihaz’’ anlamına gelen bu ürünler birçok alanda kolaylık sağlar. Otoklav sterilizasyonu sonrasında sterilize edilen ürünler güvenli bir şekilde kullanılmaya devam edilebilir, tekrar tekrar otoklav cihazlarından işlemler geçirilebilir.